BELÁ NAD CIROCHOU: Súťažili furmani s koňmi i domáci výrobcovia traktorov

16.02.2008 Snina

Belá nad Cirochou 16. februára (TASR) - Dovedna 12 párov koní súťažilo na dnešných furmanských pretekoch v obci Belá nad Cirochou v okrese Snina.
V poradí tretí ročník podujatia po ročnej prestávke prilákal stovky zvedavcov, neodradilo ich ani februárové počasie s mrazivým severákom. Organizátor pretekov Jozef Avuk bol preto spokojný. Prišli chovatelia koní z celého východného Slovenska, od Sobraniec, Sniny až po Svidník. Navyše vydareným bolo premiérové zaradenie do programu súťaže výrobcov malý traktorov pochádzajúcich len z obce Belá nad Cirochou.
Súťažilo sa podľa pravidiel Asociácie furmanov Slovenska, i keď samotné preteky neboli zaradené do tohoročného oficiálneho kalendára súťaží tohto združenia. Víťazom sa stal Jozef Provazník z Modrej nad Cirochou pred Petrom Choborom z Pavloviec a domácim Belom Suškom.
Ako Avuk povedal pre TASR, tradíciu furmanských pretekov chcú naďalej rozvíjať aj preto, lebo v obci s asi 3000 obyvateľmi sa chová do 50 koní. Sám Avuk sa stará o sedem štvornohých tátošov.
O Furmanské preteky je na východnom Slovensku čoraz väčší záujem. Konajú sa aj v obciach, kde takúto tradíciu ešte len zakladajú. Napríklad v roku 2007 sa po prvý raz uskutočnili v Radaticiach ležiacich asi 15 kilometrov od Prešova.
 

Vyberte región